Antwerpen gefotografeerd in de 19de eeuw

In de jaren ’70 en ’80 van vorige eeuw (het klinkt zo lang geleden) kwamen er een groot aantal uitgaven op de markt met daarin oude prentkaarten. Een beetje in de lijn van ‘thuis heb ik nog een ansichtkaart’. Dit boek richt zich op het Antwerpen van voor en rond 1900.

Een kijkboek is het, want de tekst is heel summier en beperkt zich tot straat en datum. Het voorwoord, 7 bladzijden lang, is van Hubert Lampo en weegt de gang der tijden af.

Je moet vooral zelf kijken. Zo zie je op foto 82 de Vogelenmarkt. Het opschrift van de herberg op de achtergrond is geweldig: ‘In de vogeljacht by nonkel Tist’. Of op foto 15 het opschrift ‘Hulde aan den handel, scheepvaard en neiverheid’. De Scheldekaaien voor de rechttrekking en de straten rond het Steen spreken tot de verbeelding. Soms zie je de scheefgezakte huisjes tussen de toenmalige ‘moderne’ bouwwerken steken. Het Antwerpen dat in de eerste strips van Willy Vandersteen model stond voor Amoras, de stad van Sus Antigoon. De klederdracht, de lantaarns, de gevels,… het is zo anders geworden.

Het nawoord heeft het nog over Antwerpen en de fotografie. De eerste fotograaf was Andreas Dupont, die in 1853 in de stad een stek vond. Edmont Fierlants uit Brussel krijgt in 1860 van het stadsbestuur de opdracht 300 foto’s te maken. We halen ook even Linnig, Piéron en Simon aan. Zij vormen de pioniers.

“Een straatafbeelding uit het midden van de vorige eeuw zegt ons meer dan vele bladzijden tekst”, schrijft André Van Putte op p. 147. In die zin is het boek opgevat.

Antwerpen gefotografeerd in de 19de eeuw, samengesteld en vormgegeven door Kees Nieuwenhuijzen. Met een voorwoord van Hubert Lampo en een nawoord van André Van Putte, Amsterdam/Antwerpen, 1976, 151 p., ISBN 9060123239.

Delen:

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *