Jan Costermans, Antwerpen X 1852-1994

De historiek van de plaatselijke post omvat veel meer dan op het eerste zicht lijkt. Sommige filatelisten specialiseerden zich daarin. De stempels van het postkantoor, de periode voor er een kantoor was, de tijd zonder postzegels, gelegenheidsafstempelingen: het kan vele kanten op.

Ook de historiek van de aanwezigheid van post, telefoon en telegraaf blijft toch nog onderbelicht. De titel van deze uitgave is dan een veelbelovende aanvulling op deze thematiek.

Na uitleg over de naam Antwerpen volgen een zeer korte schets van het verleden van de stad en een beschrijving van het wapenschild. Dan volgen twee bladzijden tekst over de postgeschiedenis, een bladzijde over de familie de Tassis, en drie bladzijden over het centraal station.

De eigenlijke geschiedenis van Antwerpen X begint op p. 13, met vooral afdrukken van beslissingsnota’s en enkele datumstempels. Van 1950 tot 1959 bestond er een helikopterpost en er zijn ook enkele bladzijden voorbehouden aan de relatie met Amerika en Congo.

De rest van het boek gaat over het complex Antwerpen X, waarbij toch wat plaats is ingeruimd voor de aanwezige sorteermachines en de opbouw van het nieuwe centrum (1988-1994). Het sociale leven krijgt ook aandacht.

Een mooie eerste poging, met vooral aandacht voor de periode 1955-1985. “De” historiek van Antwerpen X vraagt echter nog meer verdieping.

Jan Costermans, Antwerpen X 1852-1994, 89 p., geen ISBN.

Delen:

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *