Arendonk een momentopname

Een fotoboek. Het staat zuinig bij de titel. En dat is het ook. Meer dan 200 pagina’s lang.

Aanleiding tot deze uitgave is 800 jaar vrije stadsrechten in 2012. Maar eigenlijk heeft het boek hier verder niet veel mee van doen. Het geeft geen geschiedkundig overzicht of mijlpalen uit de eigen geschiedenis.

Neen, de bedoeling van de auteurs is Arendonk in al zijn verscheidenheid te boek stellen, zoals het er uitzag 800 jaar na het verkrijgen van die stadsrechten. En daar zijn zij goed in geslaagd.

Opvallende onderwerpen: de toegangswegen, gemeentepersoneel, bruine café’s, politiezone, het asielcentrum… naast traditionele items zoals erfgoed, sport, bekende en gekende personen en wat dies meer. De aandacht voor bedrijven en industrie is zeker een pluspunt.

De teksten zijn summier, maar voldoende. Het blijft tenslotte een fotoboek. Wat toch wel ontbreekt: een index. Het is veel werk, maar uiteindelijk biedt die toch een meerwaarde. Zo wordt het boek ook nog naslagwerk. Want alles verandert snel.

Samen met de uitgave van een momentopname in 1977 -op de vooravond van het jaar van het dorp- vormt dit een mooi tweeluik. Hopelijk komt er rond 2035 een nieuw overzicht. En volgen er nog andere dorpen en steden.

Staf Lasters, Frans Van Deuren, Marinus Van Rooij, Arendonk, een momentopname, 2011, 208 p.

Delen:

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *