De roep van het paradijs. 150 jaar Antwerpse zoo

Ze liggen de laatste jaren onder vuur, de dierentuinen. We tolereren ze nog als ze de arme panda’s aan het kweken zetten. En hier en daar een vergeten kippensoort in de grond zien scharrelen of een ponyboerderij om aan natuurbeheer te doen, dat lukt moreel nog wel. Maar de zoo?

In dit boek valt de historiek van de zoo te lezen. 150 jaar bestond ze, in 1993. Maar dit boek blikt zoveel ruimer dan de Antwerpse dierentuin.

In een eerste luik gaat de auteur in op de veranderde mentaliteit ten opzicht van het gebruik van de natuur (25 jaar geleden reeds!). Hij heeft het zowel over de rechten van dieren als de voorstelling van het dier in de kunst, over de evolutie van de wetenschap en haar benadering van het dierenrijk en het ontstaan van de eerste dierenverzamelingen.

Een tweede deel behandelt de geschiedenis van de Koninklijke Maatschappij voor Dierkunde van Antwerpen. Voorbereiding, aankoop terrein en statuten en de verwezenlijking van de tuin komen aan bod. De wisselwerking met de Antwerpse groeipool, het groen in de stad, wie bezoekt de zoo, de directeurs, het erfgoed worden niet vergeten. Verder een zicht op de zoo als bedrijf. Tenslotte een oplijsting van de andere dierentuinen van België om één en ander in perspectief te plaatsen.

Een derde en laatste onderdeel gaat in op het dierenbestand en de kweekprogramma’s, de flora en de wetenschappelijke kant (cultuur, onderzoek, museum, bibliotheek, patrimonium).

Het boek is een blikopener: je leert dat de zoo zoveel meer is dan een verzameling dieren. De tekst is professioneel (de bibliografie zegt genoeg) maar leesbaar; de foto’s maken het tevens tot een mooi kijkboek.

Roland Baetens, De  roep van het paradijs. 150 jaar Antwerpse zoo, Tielt, Lannoo, 1993, 263 p., D/1993/45/33.

Delen:

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *