Geschiedenis van Brabant

Van het hertogdom tot heden

Het vraagt lef om een titel te starten met ‘Geschiedenis van’. Want zo’n openingswoorden roepen volledigheid op. Dit werk is erin geslaagd aan deze verwachting te voldoen.

Je moet goed schrap zitten om deze turf van 720 bladzijden ter hand te nemen. De evolutie van Brabant komt er in drie delen aan bod: het hertogdom tot 1531; het verscheurde Brabant 1531-1795 en naar een institutionele opdeling (1795-1996). Zowel Belgisch- als Nederlands Brabant komen in dat laatste deel nog steeds aan bod.

Elk deel is verdeeld in hoofdstukken. Die zijn op hun beurt nog eens mooi opgesplitst in verteerbare deeltjes rond één kernbegrip. Politieke, economische, godsdienstige en maatschappelijke veranderingen worden uit de doeken gedaan. Kunst en literatuur komen aan bod. Dit maakt het boek leesbaar van voor naar achter, van achter naar voor, van midden naar buiten.

Het is duidelijk dat de auteurs een overzichtswerk beoogden waarin het algehele Brabantse kader gestalte krijgt. Voor elkeen die zich interesseert in de streek, of een deel van het oude hertogdom, blijft een welkome aanvulling en een bruikbaar werkinstrument.

De bibliografie is voor een werk van deze omvang zeer beperkt gehouden. Eugène De Seyn vinden we erin terug, maar naar een Floris Prims of een Jan Verbesselt zijn ‘Het parochiewezen in Brabant’ blijft het vruchteloos zoeken.

Anderzijds zal het hanteerbaar houden van het volume en de leesbaarheid meegespeeld hebben in de selectie van tekst en beeld. Over Brabant kan je blijven schrijven. De blijvende aanvoer van heemkundig werk uit het oude hertogdom getuigt hier zeker van.

Het boek is mooi geïllustreerd, waarbij gekozen werd voor zinvolle aanvulling dan paginagrote bladvulling. De afbeeldingen, tabellen en kaarten dragen bij tot beter verstaan van wat in de tekst wordt uitgelegd.

‘Geschiedenis van Brabant’ heeft een vaste plaats verworven in mijn boekenkast.

Geschiedenis van Brabant van het hertogdom tot heden, Davidsfonds Leuven, 2004, 720 p., 28×20,5 cm, ISBN 9085261015.

Delen:

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *