Het Hertogdom Brabant in kaart en prent

Dit boek maakt deel uit van een reeks uitgaven met aandacht voor de cartografie. In dezelfde reeks zijn ook o.a. Vlaanderen, Zeeland, Limburg en Luxemburg terug te vinden.

Het werk geeft een korte inleiding over de geschiedenis van Brabant en een historische schets van het kaarttekenen. De cartografen en uitgevers die iets van het Hertogdom publiceerden, komen aan bod.

Maar het paradepaardje zijn de talrijke reproducties in kleur van de historische kaarten van Brabant en zijn gebieden. Van algemene kaarten, over stadsplannen tot zichten op het slagveld van Waterloo of het stadhuis van Antwerpen. Alles zeer mooi uitgegeven – soms uitklapbaar- in hoogwaardige druk.

Door het grote formaat van dit boek (51×31,5 cm) zijn de kaarten niet pietluttige prentjes waar met vergrootglas op gezocht dient te worden. Neen, alles nodigt uit tot kijken en zoeken. Een prestige-uitgave, zoals die spijtig genoeg nog zelden opduiken. Op de tweedehandsmarkt duikt dit wel nog op. Indien je dit kan aanschaffen, niet twijfelen.

Dieter R. Duncker en Helmut Weiss, Het Hertogdom Brabant in kaart en prent. Zijn vier kwartieren Leuven – Brussel – Antwerpen – ‘S-Hertogenbosch, Lannoo, Tielt, 1983, 160 p.

Delen:

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *