Het Sint-Bartholomeusziekenhuis te Merksem 1868-1968

Heel moeilijk te vinden werk over het Godsgasthuis Sint-Bartholomeus te Merksem. Bij de stichting van dit ziekenhuis bestond de gemeente uit twee kernen: Merksem en Dambrugge. Samen telden ze iets meer dan 3.200 inwoners. Daar werd dit instituut uitgebouwd: een gasthuis (ziekenhuis) en Godshuis (bejaarden- en weeshuis).

Het is opvallend dat het zo’n kleine gemeente zo’n initiatief aanvatte. Godshuizen vond je alleen buiten Antwerpen nog in Boom, Berchem en Schoten. En ziekenhuizen, dat was zeker iets voor de grote steden.

Door de nabijheid van de haven stond de Antwerpse omgeving bloot aan ingevoerde epidemieën. In 1866 brak de cholera uit, meegebracht op een Duits emigrantenschip. Gans Merksem werd geteisterd. In die mate dat de gemeentelijke meisjesschool als noodlazaret werd ingericht en alle zieken daar verplicht werden ondergebracht. Deze door de hogere overheden gecontesteerde maatregel stopte de epidemie. Ziehier de grond om op korte termijn Merksem van een ziekenhuis te voorzien.

De auteur bespreekt de historiek in drie delen: de stichting (14 p.), de periode 1870-1925 (62 p.) en de periode van de Commissie van Openbare Onderstand 1925-1968 (90 p.). De voor de schrijver nabije geschiedenis komt dus, begrijpelijkerwijs, het sterkst aan bod. Dat is ondertussen meer dan 50 jaar geleden.

Een degelijke studie die door zijn ouderdom moeilijk op de top valt te tikken. De afbeelding toont de ingebonden luxe-editie, er is ook een paperback editie.

H. Delvaux, Het Sint-Bartholomeusziekenhuis te Merksem 1868-1968, Merksem, 1968, 196 p., enkele ill.

Delen:

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *