Lier. Historische stedenatlas van België

Het Gemeentekrediet begon in 1990 met de uitgave van de reeks Historische stedenatlas van België. Er verschenen bij ons weten vier delen: Tielt, Brugge, Mechelen en Lier. Het deel over Maaseik zou ook bestaan, maar zelf nog nooit aangetroffen. Dat het de bedoeling was om verder te gaan dan deze selectie, mag duidelijk zijn. Misschien zit de overgang naar Dexia er mee voor iets tussen dat de reeks werd stopgezet.

Nochtans zijn het, zoals doorgaans de uitgaven van het Gemeentekrediet, pareltjes. Het deel over Lier bevat naast historische kaarten ook talrijke afbeeldingen. Het geheel wordt ruim omkaderd met een afdoende uitleg over wat er te zien is. Daardoor komen de kaarten echt tot hun recht. Het is niet alleen kijken, maar ook begrijpen.

In een tweede deel wordt stilgestaan bij markante bakens in de stad. Ook hier welgekozen illustratiemateriaal.

Er is niet verzuimd om bij elk stukje een literatuuropgave toe te voegen. Dat is zeker een meerwaarde: de geïnteresseerde weet waar elders terecht om meer uitleg.

Het formaat van 34×24,5 cm blijft hanteerbaar en staat garant om de kaarten op voldoende grootte af te drukken.

Historische stedenatlas van België: Lier, o.l.v. Adriaan Verhulst e Jean-Marie Duvosquel, 1990, 120 p., ill., ISBN 90-5066-067-3.

Delen:

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *