Lierse kant. Van laken tot kant

Op de website kempen.be wordt zeer treffend uitgelegd wat Lierse kant uniek maakt: “De Lierse Kant is een unicum binnen de kantwereld, want het is geen kloskant, maar handborduurwerk op machinaal geweven tule. Naast deze Lierse kant werd Lier ook wereldbekend met het perleren. Pareltjes en pailletten worden met kettingsteken op tule geborduurd om zo luxueuze handtassen en avondjurken te creëren.”

De Vzw Gilde Heren van Lier bracht vanaf 1973 een aantal werken in (her)uitgave die belangrijk waren voor het Lierse cultuurgoed. Dat er ook aandacht kwam voor kant was slechts een kwestie van tijd.

Dit uitgebreid en geïllustreerd boek gaat eigenlijk in vier delen de uiteenzetting aan.

  • Een korte situering van de herkomst van kant.
  • Het Lierse borduurwerk in de 16de eeuw: expansie, bloei en verval; techniek en organisatie van de borduurwerkers; oplijsting van deze laatste.
  • Lierse kant: wat is het, ontstaan en groei, technieken, scholen.
  • Borduren, parels en pailletten, Cornely borduurwerk.

Er is een bibliografie -zij het niet zo uitgebreid- aanwezig. Het deel over de 16de eeuw heeft een notenapparaat. Mooi ingebonden in kunstleren band.

Arthur Lens, Herman Van der Wee, Felix Van Loock, Josée Van Pelt, Luk Ceulemans (Red.), Lierse kant. Van laken tot kant, Lier, Gilde “Heren van Lier” VZW, 1989, 216 p., D/1989/2311/1.

Delen:

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *