Luchtvaart in Antwerpen Deurne

Van klein naar groot(s)

Dit boekje in iets kleiner formaat trok de aandacht door de fraaie opmaak. Het geheel is opgevat als een rustig lezende brochure en werd rijkelijk geïllustreerd. Chronologisch wordt de geschiedenis van vliegen en luchtvaart in het Antwerpse verteld.

Het gaat om een uitgave ter gelegenheid van de 25ste editie van de Fly In van het Stampe en Vertongen museum. Dat heeft zijn stek in de luchthaven van Deurne. Maurice Vertongen en Jean Stampe stichtten een vliegschool en vliegtuigenfabriek in 1923.

Het aanvangspunt ligt echter verder in de tijd: de Semaine d’Aviation d’Anvers in 1909.

Er is gekozen voor veel foto’s, groot genoeg, zodat je met het oog kan ontdekken. De oude affiches, bijvoorbeeld voor vliegshows, zijn afgedrukt in kleur. Dat is zeker een pluspunt. De lay-out is heel goed gedaan.

Echt veel tekst hoef je niet te verwachten. De uitleg is voldoende om alles te begrijpen en om de foto’s te kunnen duiden. Toch blijft er een rode draad en weet je op het einde heel wat meer over de luchthaven van Deurne en de geschiedenis van vliegtuigbouw in België.

De jaren 50, 60, 70 en 80 komen zeer summier aan bod. Op pagina 64 komen we aan het jaartal 1940, op pagina 78 in 1960. Als we vertellend dat er alles bij elkaar 96 pagina’s zijn, valt de grote aandacht voor de pioniersjaren 1910-140 wel op.

Een bibliografie ontbreekt. De geprikkelde lezer krijgt geen wegwijzer naar verder lectuur. Ook spijtig dat de namen van de auteurs heel ver te zoeken zijn. Ze leverden immers goed werk.

Deze kleine kritiek terzijde, blijft het geheel een aangename aanrader.

Marianne Thys i.s.m. Dirk Buytaert, Luchtvaart in Antwerpen. Van klein naar groot(s), 2015, 96 p., 15×21 cm, ISBN 9789085867111. Er bestaat ook een hardbackeditie.

Delen:

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *