Prentenboek van Antwerpen

In tegenstelling tot de boekjes “… in oude prenten” zoals bijvoorbeeld dit boekje van Boom. Het gaat toch een ander concept. Verwacht geen oude ansichten. Het gaat hier wel degelijk om prenten, om gedrukte tekeningen uit de tijd voor de fotografie. Er werd wel wat getekend en geëtst in Antwerpen. Dit werk brengt er een 70-tal van samen.

Jozef Linnig -schilder, aquarellist en kunsthandelaar- was één van hen die zich lieten inspireren door de Scheldestad. Zijn ‘Historisch Album’ verscheen in 1868. Een andere naam is Edward Dujardin (1817-1889), leraar aan de Academie voor Schone Kunsten. Ook Rubens kan niet ontbreken.

Er werd één stadsplattegrond opgenomen, en één zicht op de Schelde. Verder gaat het om gebouwen en stadszichten.

Een inleiding van de hand van Van Hageland evoceert de Antwerpse geschiedenis met sterke folkloristische inslag. Verder gaat elke prent vergezeld van voldoende duiding om één en ander te situeren.

De druk is zwart-wit, wat bijdraagt tot het oorspronkelijke karakter van de tekeningen. Het formaat is iets groter dan een A-4.

A. Van Hageland (inl.), Prentenboek van Antwerpen. Beelden uit een roemrijk en bewogen verleden, Uitgeverij Ridderhof B.V., Rotterdam, 1979, 80 p., ISBN 9030804653

Delen:

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *