Putte 2000

Deze uitgave is niet te vergelijken met andere in de stijl van ‘De geschiedenis van … “ of “… van de oorsprong tot heden”. Dat is het opzet van de auteur niet. Eigenlijk is dit een grasduinboek. Een boek dat uitnodigt tot bladeren en lezen en kijken.

Het 250-jarige jubileum van het gemeentehuis gaf aanleiding om dit boek aan te vatten. Annette Van den Bruel kreeg deze opdracht in de schoot geworpen. In het voorwoord vat de toenmalige burgemeester het goed samen tot welk resultaat ze kwam: In haar eigen stijl heeft ze getracht om echte historische gegevens te koppelen aan sappige verhaaltjes, verteld door mensen van eigen bodem. Het geheel werd daarbij opgesmukt met prachtige pentekeningen van de hand van de Putse kunstenaar Louis Ceulemans.

Verwacht dus geen thematische of chronologische ontleding van de historiek van de gemeente, maar een terugblik. En daarin leren we vooral de wisselwerking tussen de mensen en hun geschiedenis kennen.

Het boek wordt zeker bijzonder doordat er geen enkele foto in te vinden is. Alles wordt getekend. De sfeer doet bij wijlen denken aan de uitgaven van Jozef Weyns, die zelf alle voorwerpen die hij besprak minutieus natekende. Weyns, bezieler van Bokrijk, woonde in Beerzel.

De uitgave kwam tot stand op mooi papier, met kleurendruk die de potlood-inkleuring mooi laat doorkomen. De snede is goudkleurig. Twee leeslinten geven het geheel een luxueus karakter. Een echt jubileumboek.

Annette Van den Bruel, Putte 2000. Nu naer Putte, altoos langs dezelfde baen en in dezelfde rigting…, Gemeentebestuur van Putte, 342 p., ISBN 9080534315.

Delen:

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *