
Een aanvulling bij het jubileumboek van 1980. Zo wordt dit werk in de inleiding genoemd. Toch telt het 190 pagina’s. En dan zijn de paar bladzijden reclame vlug vergeten.
Klasfoto’s moet je ook niet zoeken. Want daar ligt de focus niet op. Neen, het gaat om het schetsen van het collegeleven in al zijn aspecten.
Om één en ander te situeren, wordt de voorgeschiedenis hernomen. Deel 1 schetst het ontstaan en ontwikkeling van de school gedurende een eeuw, van 1880 tot 1980. Dat vult een 80-tal pagina’s. Niet verdreven, want het zorgt ervoor dat je het eerste boek niet nodig hebt om terug aan te pikken. De focus ligt echt op de bouwgeschiedenis.
De volgende 90 pagina’s beschrijven dan de jaren ’80, met nadruk op wat er allemaal reilt en zeilt in een school met en voor de leerlingen.
Het boek is goed geïllustreerd, zonder te vervallen in een kijkboek zonder duiding. De foto’s passen heel goed bij de besproken onderwerpen.
Er zijn geen voetnoten, de info zal wel grotendeels bij alle betrokkenen zelf nagetrokken en verzameld zijn. Het ging immers om een pas verstreken decennium. Wat wel ontbreekt: meer namen bij de foto’s. In 1990 was dat allemaal voor de hand liggend, maar 30 jaar later zou dat een meerwaarde betekenen.
Danny Vandeputte (Red.), Traditie in nieuwe stenen. Het Sint-Gummaruscollege in de kering 1980-1990, Lier, 1991, 190 p.