Weldadigheid in de Kempen

In 1993 werd de wet op de beteugeling van de landloperij afgeschaft. Niet eerder. Tot dan hadden de kolonies van Wortel en Merksplas betekenis. Het verhaal begon in 1822, toen de Maatschappij van Weldadigheid 200 hectare woeste grond nabij Hoogstraten aankocht. Bedoeling was om de verpaupering tegen te gaan door kansloze mensen in te zetten op boerderijen en ze discipline en stielkennis bij te brengen. Het idee werd ontwikkeld door generaal Joannes van den Bosch tijdens de Hollandse periode.

Het boek brengt in een notendop de historiek van deze kolonies. Maar heel mooi is de aandacht voor de wisselwerking tussen deze geschiedenis en het landschap zoals dat vandaag te vinden is. Er wordt tevens een blik geworpen op de toekomst.

Het verhaal leest heel vlot en bij de foto’s ligt de focus op de compositie. Er is evenwel ook ruimte voor enkele historische afbeeldingen. Voor fauna en flora is wel wat plaats ingeruimd. Maar anderzijds is een goed begrip van de omgeving nodig om grondgebruik en levensstijl van vroeger te begrijpen.

Een aangenaam boek voor wie de kolonies en hun omgeving wil leren kennen. Maar wie dieper wil graven, zal zich tot andere literatuur moeten wenden.

Diverse, Weldadigheid in de Kempen. Wortel- en Merksplas-Kolonie, VZW Kempens Landschap, 96 p., ISBN 9789081849616.

Delen:

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *