Zo was.. Boom

Zo was… Boom is één van die uitgaves van de jaren ’70 waarin met nostalgie werd teruggekeken op het dorp van toen. Het verzamelen van postkaarten nam een hoge vlucht. De interesse voor heemkunde en eigen haard groeide gestaag. Dat leidde tot deze albums met een collectie ansichten, zoals Ronse. Deze werden in latere jaren hernomen in de Toen-boekjes (bijvoorbeeld De Panne) of door Het Laatste Nieuws (zoals bijvoorbeeld Oud-Turnhout en Arendonk of Moerbeke-Waas en Stekene).

Samensteller en gekend plaatselijk heemkundige Alex Vinck zorgde voor een ruime selectie van beelden. In deze keuze valt op dat het aantal oude postkaarten beperkt blijft. De auteur kiest ook voor foto’s die belangrijke gebouwen of merktekens, zoals een pomp, in beeld brengen. Maar vooral is ruimte gegeven aan de mensen. Burgerwacht, gemeentepersoneel, verenigingen, cultuur, sport, processies, onderwijs: het komt allemaal aan bod. In dit boekje gaat het echt om het dorpsleven, om hoe Boom leefde en werkte. Veel minder om de weemoedige terugblik naar verdwenen straten en landschappen. Vinck geeft er genoeg tekst en uitleg bij.

Misschien ligt dit wel aan het feit dat Boom al heel vlug een gekwetst dorp werd: de verkeersas Antwerpen-Brussel groef zich steeds maar dieper en breder door het dorp en de kleiputten voor de plaatselijke baksteenindustrie rukten langs alle kanten op. Er is aan de Rupel veel geeld verdiend door sommigen en veel armoe geleden door velen. Het landschap draagt er nog steeds de sporen van. Maar in die gekwetste leefruimte bleven mensen elkaar vinden in hechte gemeenschappen. Dat is wat dit boek heel mooi brengt.

Alex Vinck, Zo was… Boom, Uitgeverij C. De Vries-Brouwers, Antwerpen, 1972, 92 p.

Delen:

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *