Aan de muziek. 150 jaar muziekleven in Brussel

Uitgegeven naar aanleiding van de 70ste verjaardag van de Filharmonische Vereniging is dit een boek geworden van nagenoeg 300 bladzijden. Verlucht met foto’s in zwart/wit, maar legt de klemtoon op het inhoudelijke. Het werd een serieuze bijdrage tot de studie van het muziekleven in Brussel, waarvoor beroep werd gedaan op diverse auteurs: musicologen, kunsthistorici, filosofen en muziekrecensenten.

Er zeven grote delen.

  1. Muziek en cultuur: muziek in het Brusselse culturele milieu in de periode 1870-1914 en Belgisch cultuurbeleid en de Filharmonische Vereniging Brussel.
  2. Muziek in Brussel: 1860-1914 en het interbellum.
  3. Muziek in de Filharmonische Vereniging.
  4. Hedendaagse muziek: 1945-1989; 1979-1998; muzikale creatie in België vandaag.
  5. Vruchtbare initiatieven: de Koningin Elisabethwedstrijd, Jeugd en Muziek, de muziekdoos van Nadar.
  6. Orkesten in Brussel: NOB en het Omroeporkest
  7. Het Paleis voor Schone Kunsten: Henry Le Boeuf, akoestisch onderzoek bij de bouw van de grote zaal, de orgels van het PSK.

Deze opsomming duidt goed aan hoe veelzijdig het onderwerp werd aangepakt. En muziekleven blijft dikwijls onderbelicht in de plaatselijke geschiedschrijving. Achteraan het boek is een uitgebreide index op namen te vinden.

Wat nog opvalt: C&A (jawel, van de kleding) steunde deze uitgave financieel. Dat mag zeker eens aangestipt worden.

Claudine Lemaire, Xavier Verbeke, Johan Wambacq (Red.), Aan de muziek. 150 jaar muziekleven in Brussel, Lannoo, 1997, 296 p., ill., ISBN 9020932845.

Delen:

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *