Een beeld van Brussel in boek en prent

In deze ruime brochure zijn beelden van Brussel verzameld. Prenten uit boeken van de 16de tot de 19de eeuw. Ze bevinden zich allen in de Bibliotheca Wittockiana. Samen met gravures uit de collectie Van loock.

Het gaat dan over stadsplannen, stadszichten en voorstellingen van gebouwen die wij vandaag monumenten noemen. Elke afbeelding krijgt een zeer korte beschrijving.

Deze uitgave vergezelde een tentoonstelling ter gelegenheid van het eeuwfeest van de Vereniging tot Bevordering van Brussel. De voorzitter met adellijke titel schrijft het voorwoord, in het Frans. De tegenkanter is natuurlijk een tekst in het Nederlands (hij is er!) die het Frans van nabij volgt. En zo aan vlotheid verliest.

Maar niet getreurd, de drie bladzijden mijmeringen over Brussel krijgen een volwaardige Nederlandse opvolger van ook drie bladzijden. En daar sijpelt wel de moedertaal en de vlotheid door, dankzij de voorzitter van het Wetenschappelijk Comité van de Wittockiana. Je leest de visie op Brussel midden de jaren ’80.

Het geheel is interessant omdat het mooi afgedrukt in de iconografie van de stad duikt voor de fotografie zijn opwachting maakte. Een mooie verzameling.

Een beeld van Brussel in boek en prent, Brussel, 1986, 80 p.

Delen:

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *