Geschiedenis van Linkebeek

Eén van de pioniers die de grond ontgon waarop het huidig heemkundig landschap is gebouwd, is Constant Theys. Hij schreef monografieën over Ruisbroek (1940), Drogenbos (1942) Dworp (1948), Kapelle-op-den-Bos (1953) en Linkebeek (1957).

Als Jan Lindemans, één van de grote namen in dat heemkundig bastion Brabant, daarover schrijft “goede wijn behoeft geen krans”, dan weet je dat je iets degelijks in handen hebt.

Ja, de methoden en aandachtspunten van vandaag verschillen van deze van pakweg 75 jaar geleden. Maar de opbouw van zo’n werk kan nog steeds inspiratie bieden. In een tijd waarin nog niet alles beeld was, en de tekst -en dus de inhoud- de hoofdmoot vormde van het boek.

Komen aan bod: aardrijskundig overzicht, ontstaan van de dorpskern, feodale geschiedenis, economische geschiedenis, culturele geschiedenis (onderwijs, muziek, cultuur), ontspanningsleven (spel, jaarmarkt, voetbal, volksgebruiken en -legenden), demografie, politiek.

De auteur deed ook beroep op een medestander, een Linkebeekenaar, nl. Jules Geysels. Deze legde tevens de nodige contacten zodat de toenmalige politiek interesse kreeg in het werk en de uitgave mee mogelijk maakte.

Tenslotte staat het Geschied- en Oudheidkundig Genootschap van Vlaams-Brabant (voor deze provincie bestond) garant voor degelijk afgeleverd werk. Deze thans herbenoemde vereniging geeft nog steeds het tijdschrift “Eigen Schoon en De Brabander” uit.

In ieder geval, wie interesse heeft in Linkebeek of Vlaams-Brabant, of een degelijke dorpsgeschiedenis wil doornemen, valt dit werk zeker aan te raden. Het vinden zal wel niet makkelijk zijn. Daarom raden we aan het zeker aan te schaffen als daar kans toe is bij één of ander antiquariaat of boekhandelaar.

Constant Theys, Jules Geysels, Geschiedenis van Linkebeek, Brussel, 1957, 270 p.

Delen:

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *