Geschiedenis van graafschap en stad Aarschot

Er zijn van die mensen die brede interesse koppelen aan talent. Lodewijk Liekens (°1867 – 1956) kon schilderen, beeldhouwen en schreef daarnaast enkele heemkundige werken, zoals de Geschiedenis van Heist-op-den-Berg uit 1897. Deze Geschiedenis van het oude graafschap, van de stad en de parochie, den lande en hertogdomme van Aarschot blijft een mijlpaal.

Hij werkte hier ruim 50 jaar aan. Deel 1 kwam uit in 1926. De rest moest volgen. Hij zag het nooit volledig verschijnen. Zijn overlijden doorkruiste de droom om dit in vijf of zes delen uit geven. Zijn familie besloot dan uiteindelijk in 1994, na de heruitgave van ‘Heist’, om ook dit werk aan het publiek kenbaar te maken. Alles werd gebundeld in twee delen.

Het hoeft geen betoog dat deze boeken heel wat informatie bevatten van de streek rond Aarschot, zelfs al is er sindsdien heel wat verschenen en onderzocht. Het blijft een iconisch werk. Ze zijn dan ook nu al moeilijk te vinden.

De uitgave is uitgebreid, maar het volume weegt niet door en de tekst is goed leesbaar. Dit deel I – van de oudste tijden tot het hoogtepunt van de stad – bevat spijtig genoeg geen inhoudsopgave. Daardoor is het moeilijk zoeken naar een specifiek deel. Maar dit is slecht een klein euvel. Soms herhaalt de schrijver zich, maar de oorzaak daarvan is dat het een bundeling is van oorspronkelijk losse delen.

Nog een kleine opmerking: de aanduiding ‘deel I’ en ‘deel II’ vind je alleen terug op de linnen band, onder de stofwikkel. Die opdruk staat trouwens ondersteboven, een fout van de drukker die toch niet goed te praten valt. Bij aankoop: goed opletten dat je het juiste deel aanschaft. Samen ga je ze (bijna) nooit vinden. Je gaat ze dus apart moeten kopen op de tweedehandsmarkt: deel I (Liekens zijn eerste drie delen) en deel II (Liekens zijn delen 4, 5 en 6).

Lodewijk Liekens, Geschiedenis van het oude graafschap, van de stad en de parochie, den lande en hertogdomme van Aarschot, deel I, 1994, 492 p.

Delen:

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *