Halle een Bourgondisch feest

Op zoek naar wat Halle nu eigenlijk is. Dat is zowat de kern van dit boek. Voor de auteurs is het duidelijke: Halle is een Bourgondisch feest.

In drie stappen zetten zij de zoektocht: het volk van Halle, het verleden van Halle en tenslotte de Hallenaren. Zij doen dat in woord en beeld. Naast een duiding in tekst beheerst een uitgebreide collectie foto’s in kleur dit boek. Die foto’s zijn niet alleen illustratie, zij trachten via beeld te vangen wat de kern uitmaakt van Halle en zijn bewoners.

Het volk van Halle, dat zijn de Vaantjesboeren. Wat is dat? Wat houdt dat in? Welke taal spreken zij? En waren er beroemde Hallenaren?

Het deel over de geschiedenis van Halle bevat het meest tekst. Het leest vlot en is een prima inleiding voor wie wat van dit stukje Brabant wil weten zonder zich meteen in details te verliezen. De beknopte bibliografie op het einde zet verdere geïnteresseerden op weg naar meer.

In het laatste deel komen de mensen die de stad tot leven brengen aan bod. Processies, kermissen, festiviteiten. Een beeld van rond 1990, ondertussen ook een tijd geleden. En daardoor op zich weer een mooi stukje historiek.

De geschiedenis is de grote leidraad die de drie delen verbindt. Doorheen het boek komt het verleden van de stad naar voren. En leer je daarmee de inwoners kennen.  Een mooi lees- en kijkboek over deze plek aan de rand van het Pajottenland.

Raymond Clement, Jan Decreton, Halle. Een Bourgondisch feest, Lannoo, 1991, ISBN 9020920243, 144 p.

Delen:

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *