Kasteel van Gaasbeek

Dit boekje komt van de hand van een kenner: Gaston Renson was de vierde conservator van het kasteel van Gaasbeek. Anderzijds is het weer ziek in het bedje van gooien met titels en pluimen. We zitten al vijf pagina’s ver eer alle plichtplogendheden van doctors, uitvoerende en beschermende comités de revue zijn gepasseerd. Of de lezers van toen daar ook zo weinig aan hadden als nu? Waarschijnlijk wel. Door de televisieserie ‘Tijl Uilenspiegel’  was het domein in die jaren trouwens een uitermate populaire bestemming voor een daguitstap. Zij hadden interesse in andere aspecten van het kasteel.

De historiek is bondig en gedocumenteerd, zo’n 15 pagina’s. In 1921 dan kreeg de Belgische Staat bij schenking gans het domein. Daarop volgen bijna tien pagina’s over de conservatoren en hun verwezenlijkingen. We krijgen ook inzicht in het aantal bezoekers en tenslotte moeten de leden van de bestuurs- en beheerscomissies nog eens bij naam genoemd worden. We leren er uit dat een ganse resem senatoren en -kundigen nodig waren, naast twee schoonmaaksters voor gans het gebouw…

De bibliografie is indrukwekkend en is eigenlijk de waarde van dit werkje: het geeft een stand van zaken van de verschenen literatuur en archivalische bronnen voor Gaasbeek.

Gaasbeek is momenteel een deelgemeente van Lennik.

G. Renson, Bouw en ikonografie van het Kasteel van Gaasbeek, [1970], 68 p.

Delen:

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *