Grimbergen abdijkerk in luister verrezen

De barokke pracht van de Grimbergse abdijkerk

Grimbergen zullen velen wel kennen als we praten over bier. Maar van de historiek achter dat flesje met op het etiket een adelaar en het jaartal 1128 (ja, toch gezien?) is minder geweten.

Deze gids geeft summier de geschiedenis van de Norbertijnen in de streek weer. De geschiedenis van de abdij is rijk en bewogen. De macht straalde ver uit. Maar daarover valt héél wat te schrijven. Dat was niet de bedoeling.

Een kleine verduidelijking rond de barokke architectuur geeft voldoende informatie om het geheel in zijn tijdsgeest te zien.

Dan komen alle aspecten van het interieur aan bod: de altaren, biechtstoelen, preekstiel, koorgestoelte en communiebanken. Grafstenen en monumenten worden niet vergeten.

Voor de schilderijen wordt genoeg ruimte voorzien. Namen als Godfried Maes, Jan Eyckens, Jan Erasmus Quellin, Gaspar De Crayer en Thedodoor Van Loon plaatsen het geheel in de traditie rond Rubens en Van Dyck.

Een bespreking van orgel, sacristie en klokken besluit de rondleiding. De literatuuropgave is voor een brochure uitgebreid te noemen en zet op weg naar meer leesvoer.

Een bezoek aan deze kerk kan perfect met dit werkje in de hand. Het is zeker nog ergens op de kop te tikken. De eerste uitgave gebeurde in 1978, een herdruk volgde in 1983. Maar de mooie foto’s laten zeker toe thuis een virtuele rondgang te maken.

Cilia de Jonghe-Viérin, In luister verrezen: de barokke pracht van de Grimbergse abdijkerk, Grimbergen, 1983, 32 p., 29,5×21 cm.

Delen:

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *