Londerzeel 38 jaar Rijksonderwijs

In dit boek zie je de evolutie van niets tot niets. Er was niks in 1956, toen het rijksonderwijs naar Londerzeel kwam. Er was ook niks meer in 1994 toen de deuren definitief sloten.

Aan de hand van vele foto’s kan je een beeld vormen van het schoolleven in die periode. Vele klasfoto’s, maar ook personeel en gebouwen. Bij elke beeld een streepje tekst.

Het valt wel op dat de auteur zich bij het noemen van namen vooral beperkt tot leerkrachten. Dat is een gemiste kans – in zo’n werken is het aanduiden van ‘wie is wie’ een absolute meerwaarde. Oud-leerlingen en personeel willen dan wel zichzelf terugvinden en daarnaast herinneren wie er nog mee op de foto ging.

De tekst is heel summier gehouden, wat de auteur ook meegeeft in het voorwoord. Misschien wel te summier. De opgang en ondergang van een school verdient meer dan vier bladzijden tekst. De extra bladzijde ‘beschouwingen’ van een ere-directeur maken dat niet goed. Een duidelijke structurering had veel geholpen. De chaotische inhoudsopgave spreekt letterlijk boekdelen.

Het ontstaan van de school kon beter belicht. Nu is dat 1,5 bladzijde (van de vier) met dan nog een halve bladzijde algemene geschiedenis over ‘de wet Collard’. Hoe kwam de school in Londerzeel? Niet alleen wie, maar ook de financiële kant, de bouwplannen, de relaties met het gehele weefsel van de Rijksscholen, de band met Brussel…

Onder de titel ‘Hoogtepunt’ volgen drie lijnen en dat er sprake was ‘om een atheneum’ in te richten. Waarom dat hoogtepunt? Welke concrete plannen? Waarom zijn ze niet doorgegaan?

De teloorgang van de school wordt verklaard door een aantal stellingen met summiere verduidelijking. Dat had beter gekund.

De zéér klein uitgevallen bibliografie bevestigt bovenstaande bemerkingen. Het algemeen kader van schoolleven en evolutie ontbreekt.

Anderzijds is het samenbrengen van zoveel foto’s en documenten een verdienste op zich. Bovenstaande vragen kunnen meegenomen worden door iemand die de geschiedenis van het Rijksonderwijs/Gemeenschapsonderwijs in de ruime regio schetst.

Zeker voor mensen die verbonden waren met de school zal dit een aangenaam kijkboek blijven. Ook wie interesse heeft voor de gemeente Londerzeel zal blij zijn met een exemplaar. De prijs was destijds niet min, maar wie nu een exemplaar tweedehands kan vinden, zal voor een fair bedrag gesteld zijn.

August Meskens, Londerzeel  38 jaar rijksonderwijs, Londerzeel, 2003, 136 p., 30,5×21,5 cm.

Delen:

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *