Zaventem: zijn watermolens, zijn Sint-Martinus, zijn luchthaven

Jos Lauwers (1921-2007) is een naam die je wel geregeld tegenkomt als je iets ter hand wil nemen over het Brabant meteen ten oosten van Brussel. Hij werd geboren te Melsbroek en schreef gans de omgeving aan elkaar. Eerste werk: geschiedenis van Melsbroek, verschenen in 1960.

Voor dit werk slaat hij de handen in elkaar met Ernest Charles. De titel dekt de lading niet: het is gewoon héél Zaventem. Een dorpsmonografie tout court.

Wat we wel missen, zijn hoofdstukken. Elk aandachtspunt volgt op het andere. Opmerkelijk genoeg is die structuur, zij het ongenummerd, wél terug te vinden in de inhoudsopgave achteraan. Het had echter het bladeren door het boek overzichtelijker gemaakt om deze nog meer te groeperen en te nummer.

Dat zou dan er zo hebben uitgezien (en meteen de inhoud)

  1. Oudste geschiedenis
  2. Ligging, bodem, toponymie
  3. Heerlijkheid, heren, oude woningen
  4. Watermolens
  5. Kerkelijke geschiedenis (parochie, tienden, gebouw, patroon, bedienaars, pastorij, kosters, kapelanijen, tweede parochie)
  6. Armen-, bejaarden- en ziekenzorg
  7. Nijverheid (beroepen, spoorlijn, infrastructuur, industrie, luchthaven)
  8. Verenigingsleven
  9. Gemeentebeleid
  10. Oorlogen

Het boek is, zeker voor die tijd, rijk geïllustreerd. Er zijn wel geen referenties, wel een lijst met geraadpleegde werken.

Ernest Charles, Jos Lauwers, Zaventem: zijn watermolens, zijn Sint-Martinus, zijn luchthaven, Tielt, uitgegeven door Vriendenkring Trappeniers als Maandblad nr. 2/3  (febr.-mrt 1979), 544 p.

Delen:

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *