Het mysterie van de geuze

Over bier en brouwen valt heel wat te schrijven. In Vlaanderen is dat een hele cultuur. Verzamelaars van brouwerijen vinden elkaar op diverse beurzen. Zij hebben oog voor het verleden van deze bedrijven. Alleen komt er nog in verhouding te weinig van bij het publiek terecht.

In dit boek gaat Jos Cels op zoek naar de roots en de ziel van de geuze. Hij duikt daarmee in de brouwerswereld van Brussel en het Pajottenland.

Wist je dat Geuze niet gebrouwen wordt? Het is een zelf gistend bier. De auteur heeft het over het bier, de grondstoffen en de naam Lambik. Sommigen houden het bij “Lembeek” als oorsprong, anderen bij “alambic”, het Franse woord voor destilleerkolf. Ook de figuur Jef Lambik mag niet in de bespreking ontbreken.

Krieken-Lambik is een speciale vorm van geuze. Hoe maakt men het en welke krieken zijn geschikt?

Waarom was WOI een ramp voor de Lambikbieren? Wat betekende de invoer van het statiegeld? En welke rol speelde Interbrew?

Verder is er aandacht voor verschillende brouwerijen, met hun kleine geschiedenis en anekdotes. De toeristische Mort-Subiteroute sluit dit boek.

Het geheel is goed geïllustreerd en aangenaam leesbaar. Er is geen bibliografie, noch enige verwijzing. Maar de lijst van personen aan wie dank is verschuldigd, op het einde van het boek, zegt wel dat de auteur zijn oor bij de juiste personen heeft te luisteren gelegd.

We zijn ondertussen bijna 30 jaar verder. Tijd om een nieuwe, grondige studie aan Lambik-cultuur te wijden?

Jos Cels, Het mysterie van de geuze, Roularta Books, 1992, 144 p., ill., ISBN 9054660104.

Delen:

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *