Dieksjenèèr van ‘t (H)essels Nederlands-Hasselts woordenboek

Nederlands-Hasselts woordenboek.

Weerom een pionierswerk dat waardering verdient. We hadden het in deze lijn al over het Lokers dialect. Met deze uitgave staat een fors Limburgs dialect op papier. En dat in een periode waar de voorbeelden niet voor het rapen lagen. De auteurs van dialectstudies moesten aan de slag met een eigen spelling en naast het bijeenbrengen van de woorden stonden ze voor de taak om een hele spreektaal in een schrift te gieten.

Aan zo’n groot werk zijn natuurlijk altijd verbeteringen en toevoegingen te maken. Dit woordenboek werd in 2009 verrijkt met een grammaticagids (Grammèèr van ’t Hessels) in een aparte uitgave door Veldeke Hasselt VZW. Daarnaast verscheen een herwerking van de Dieksjenèèr door Marco Clerincx waarin gekozen werd voor een meer hanteerbare en vereenvoudigde spelling. Ook de kruisverwijzingen werden aanzienlijk verbeterd.

Maar Xavier Staelens heeft hier een parel afgeleverd, die aan de basis lag van verdere ontsluiting van de Hasseltse taal. Alleen al uit respect voor zijn werk zou dit boek een plaats verdienen naast de herwerkte versie. We geven het u echter te doen om het te vinden, want het wordt niet vlug tweedehands te koop aangeboden.

Xavier Staelens, Dieksjenèèr van ‘t (H)essels, 1989, 622 p.

Delen:

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *