Op weg naar school. De geschiedenis van de Zusters Maricolen en het katholiek onderwijs in Zolder Centrum

Neem deze titel maar ruim. Theo Houben bespreekt meer dan het Katholiek onderwijs in Zolder. Doorheen het verhaal leer je de onderwijsgeschiedenis van de gemeente kennen. Mijlpaal daarin was de komst van enkele Zusters Maricolen na de Eerste Wereldoorlog. Het klooster van Staden – verwoest – zond vanuit hun vluchtplaats in Frankrijk enkele zusters.

Maar de auteur begint zijn verhaal vroeger. Hij spreekt over de stichting van deze zustergemeenschap in Dendermonde, over het klooster te Staden, over de onderwijsgeschiedenis in het algemeen en de situatie in zolder in het bijzonder. Ook de heerlijkheid Vogelsanck krijgt een woord uitleg, aangezien de adellijke familie hieraan verbonden insprong voor de eerste Katholieke school (alles samen ca. 75 p.).

En dan is de indeling ietwat raar. Onder 4.3 en de titel ‘Jonkvrouw Helena de Villenfagne’ komt eigenlijk de periode 1920-2000 aan bod (ca. 40 p.), aangevuld met 50 pagina’s klasfoto’s uit de periode 1970-2013. Mét de namen erbij, maar spijtig genoeg zonder situering (wie staat waar). Verder volgt de wijkschool in oostelijk Zolder met historiek en klasfoto’s (10 p.). Het Sint-Theresia Instituut krijgt ook aandacht (25 p.) tot de gedwongen verkoop in 1991.

Verder een woordje over de meisjeschiro te Zolder en de Zusters Maricolen in deze gemeente (met nadruk op de viering van 50 jaar en de leden van de gemeenschap.

Theo Houben, Op weg naar school. De geschiedenis van de Zusters Maricolen en het katholiek onderwijs in Zolder Centrum, Heemkundige Kring Zolder, 2019, 244 p., ISBN 9789463960397.

Delen:

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *