Looi Literair. Tessenderlo en zijn schrijvers

Looi Literair. Een korte titel. Maar petje af voor dit werk. Want alhoewel er al op heemkundig vlak artikels aan literaire aspecten van een gemeenschap werden gewijd, zeldzaam zijn de boeken die systematisch op zoek gaan naar schrijvers en literair erfgoed – zoals bijvoorbeeld het werk over Kortrijk. En dat doet dit werk.

Het boek opent met een zoektocht naar ‘Tessenderlo’ in de Vlaamse literatuur, literaire locaties in de gemeente en de band van ‘de fabriek’ met het literaire gebeuren (ca. 50 p.).

Dan komen de vier grote namen aan bod: Alice Nahon, Minus van Looi, Broeder Max en Louis Verbeeck (rspectievelijk een 20, 35, 15 en 40 p.).

Heel mooi is het stuk ‘groei en bloei van de Looise revue’. Het gaat niet zozeer over de opvoeringen, maar wel over de schrijvers. Waar kwamen de teksten vandaan? Meestal uit eigen midden blijkbaar.

Tenslotte volgt een chronologisch van het literair leven te Tessenderlo tussn 1987 en 2017. De bibliografie is opgevat als een overzicht van artikels of publicaties van Looienaars over wie literair werkzaam was te Tessenderlo. Er is nog een namenregister ook.

Het geheel is zinvol geïllustreerd, met zowel foto’s als covers van uitgegeven werken, bidprentjes en documenten.

Jos Van Thienen, Peter Meert, Looi Literair. Tessenderlo en zijn schrijvers, Tessenderlo, Gemeentelijke Evenementencel, 2017, 240 p., ISBN 9789090306582.

Delen:

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *