Antwerpen onder de V-bommen 1944-1945

In 2004 herdacht Antwerpen het inslaan van de eerste V-bom op haar grondgebied. Een tentoonstelling en een video vergezelden de initiatieven, met als belangrijkste feit de inhuldiging van een monument. Dit boek verscheen naar aanleiding van deze terugblik.

Koen Paelinckx zet een gedegen studie neer over deze rampspoed die de havenstad trof. Het arrondissement Antwerpen kreeg op 175 dagen maar liefst 2049 inslagen te verwerken. Voor de hele provincie was dat 5960 inslagen. Toch wel enorme cijfers.

De auteur leidt in met de bevrijding van Antwerpen (hoofdstuk 1, elf p.) en een bespreking van de vergeldingwapens (hoofdstuk 2, elf p.). Het middendeel (61 p.) handelt volledig over Antwerpen. Een laatste hoofdstuk(je) heeft het over de gevolgen van de V-bommenregen (acht p.).

Indrukwekkend is de bijlage van 25 pagina’s met een chronologisch overzicht van de inslagen te Antwerpen. Een goed overzicht waar uren werk achter zit.

Het boek telt een ruim aantal foto’s. Er is een bibliografie aanwezig. De tekst zelf heeft echter geen specifieke verwijzingen naar de bronnen.

Koen Paelinckckx, Antwerpen onder de V-bommen 1944-1945, 2004, 144 p.

Delen:

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *