Geen oorlogskruis voor Mortsel

Deze vreselijke ramp haalde het wereldnieuws niet en ook nadien werd er niet veel over gesproken of geschreven (… en) is Mortsel een onbekende gebleven in de Belgische geschiedschrijving. Het opzet van dit boek was daar verandering in te brengen.

Daarmee sluit auteur Achille Rely de laatste pagina af. Die dag kwamen 936 mensen om het leven. Onder de slachtoffers waren 209 kinderen onder de 15 jaar. Hoe kon dat gebeuren en wie was verantwoordelijk? Die vraag gaat als een leidraad doorheen het boek.

Omstandig komen het kader van de Tweede Wereldoorlog met zijn nieuwe tactiek van luchtaanvallen aan bod. De auteur gaat ook in op de situatie in Mortsel, met de nabije luchthaven van Deurne en het aanwezige Frontreparierungbetrieb Erla-werk VII.

In het boek ga je mee in de zoektocht naar alle puzzelstukjes: waarom Mortsel, waarom Amerikanen, waarom op die dag, waarom liep het mis. De schrijver gaat gedreven op zoek naar de antwoorden. Dat hij deze teksten weet te illustreren met talrijke afbeeldingen is zeker een pluspunt. Een paar mochten in groter formaat gebracht worden, zeker als het om documenten gaat. Dat zou de leesbaarheid van deze historische stukken bevorderd hebben.

In een speciaal aandachtspunt gaat het boek dieper in op de V-bommen en hun slachtoffers.

Ook de vraag wordt gesteld en beantwoord waarom Mortsel geen erkenning kreeg – geen oorlogskruis, zoals andere Belgische gemeenten. Ondertussen kreeg de stad in 2004, 61 jaar na de ramp, een lint van de toenmalige minister van landsverdediging. Of dat nu de verandering is, die de auteur bedoelde, is een ander paar mouwen.

Achille Rely, Geen oorlogskruis voor Mortsel. De ramp van 5 april 1943, Deurne, 1993, 248 p., 30×21,5 cm, ISBN 9034106276.

Delen:

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *