
Tussen 1984 en 1988 werden 25 gedenkstenen opgericht. Zij herinneren aan de Eerste Wereldoorlog door een aantal markante of exemplarische plaatsen in herinnering te roepen. Daarbij hoorde een tentoonstelling die door West-Vlaanderen reisde. Deze brochure van toch 112 pagina’s hoorde bij die expo en geeft uitleg bij elke naamsteen.
Het boekje opent met een korte historische inleiding over WOI. Vervolgens passeren de naamstenen, gegroepeerd rond vijf thema’s.
- De bewegingsoorlog van 4 augustus tot 31 oktober 1914, met de Slag aan de IJzer, de onderwaterzetting en het ‘Maison dus Passeur’.
- De stellingenoorlog met de Vicogne-voorpost, de petroleumtanks, observatieposten van Ramskapelle en Pervijze, de medische verzorging (l’Océan in Vinkem en chirurgische voorposten) en het dagelijks leven (Le Lion Belge, John Mac Crae, School van de Koningin te Wulveringem).
- Het Britse offensief van 1917 met de Drie Grachten en Luigem.
- Het Duitse offensief van 1918 met de Grote Wacht Reigersvliet en de Slag bij De Kippe te Merkem.
- Het eindoffensief van 1918 met de Legergroep Vlaanderen, de verovering van de Vlaamse Heuvelkam en het front eind september en begin oktober 1918.
Foto’s van de gedenkstenen, historische foto’s en een aantal kaarten zorgen voor beeldmateriaal bij de tekst. Het boekje sluit met een bibliografie.
Het geheel toont een aantal aspecten van deze oorlog – sommige eerder minder bekend – en eveneens geeft het een mooi overzicht van deze vier jaar die de Westhoek in een ruïne veranderden.
Diverse auteurs (coördinatie Provinciale Dienst voor Cultuur), Naamstenen 1914-1918, Brugge, 1988, 112 p., 1988/D/0248/27.