100 Jaar Glorieux-Instituut Oostakker

Het eeuwfeest van de stichting van de school van de Broeders van O.-L.-Vrouw van Lourdes te Oostakker is aanleiding voor dit boek. We schrijven dan 1987.

De auteur noemt het een lees- en kijkboek. Hij belicht inderdaad de aspecten van het schoolleven en kiest daarvoor een chronologische volgorde.

  • 1887-1914, met de figuur van Stefaan-Modest Glorieux, de stichting, de eerste groei, de onderwijsmethode, de beroepsschool Glorieux en de kostschool.
  • 1914-1940, met de Eerste Wereldoorlog, de Sint-Jozefschool, de groei naar vakschool, de KAJ, de kostschool en de opleiding in een eigen normaalschool.
  • 1940-187: de Tweede Wereldoorlog, de evolutie van lagere school naar oefenschool, de omvorming naar Technisch Instituut Glorieux, de Humaniora en het pedagogisch hoger onderwijs.

Een aansluitende deel handelt over het moederhuis en de broeders. Er is een namenlijst van de in de school en klooster tewerkgestelde geestelijkheid.

Een laatste deel geeft nog een paar bladzijden foto’s, met uitleg helemaal achteraan. Ongelukkig. Ja, het hele boek is geïllustreerd met onderschriften. Waarom die foto’s dan niet gewoon invoegen? De geestelijkheid wordt met naam genoemd, maar leerlingen op foto blijven onbekend. Ook spijtig. En sommige beelden mochten echt wel groter. Het deel ‘kijkboek’ laat toch een paar steekjes vallen.

In ieder geval brengt het boek de historiek van de school op een vlotte, aangename manier. De school is nog actief als EDUGO campus Glorieux.

Edesius Boerrigter (Sam.), 100 Jaar Glorieux-Instituut Oostakker, Oostakker, Diligentia, 1987, 212 p., ISBN 9070978059.

Delen:

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *