150 ambassadeurs van het Meetjesland

Onder leiding van Geert Willemarck zetten verschillende auteurs zich aan het werk om een lijst te maken van iedereen die door zijn inzet of werk bekendheid maakte binnen en buiten het Meetjesland. Dat omvat de gemeenten Assenede, Eeklo, Evergem, Kaprijke, Knesselare, Lovendegem, Maldegem, Sint-Laureins, Waarschoot en Zomergem.

Alleen de anderhalve eeuw voor het verschijnen van dit boek kwam in aanmerking. Dus eigenlijk ruwweg genomen personen die opzien baarden of door stille inzet bekendheid bekwamen in de periode na het jaartal 1848.

Alle domeinen van de samenleving komen aan bod: sport, economie, filantropische insteken, cultuur en kunst, wetenschap, politiek…

De oorspronkelijke lijst van 453 personen werd door de redacteurs herleid tot 150. Sommigen van hen zeer bekend, zoals Wilfried Martens, anderen toch wat tussen de plooien van de geschiedenis gevallen.

Polydoor Lippens is zo iemand. Uitvinder van de elektrische bel. Maar vooral bezig met telegrafie. Petra -de zangeres- vinden we ook terug. Zou ze nu nog weerhouden worden voor een plaats in die lijst met 150 namen? Zo zie je dat lijstjes relatief blijven.

Een erg verdienstelijk en onderhoudend boek; een eenvoudig concept dat toch op andere plaatsen navolging verdient. Zeker als niet de populariteit, maar wel de verdienste tegen het licht wordt gehouden.

150 ambassadeurs van het Meetjesland, Geert Willemarck (Red.), diverse auteurs, 1998, 336 p., ill., 18×25 cm., ISBN 9074128246.

Delen:

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *