Aalst Karnaval 1975

Dit boek is eigenlijk meer dan een boek. Het is een verzamelobject geworden. Een mooi voorbeeld van hoe een plaatselijke, beperkte uitgave kan uitgroeien tot een gegeerd hebbeding.

Bij het verschijnen van dit werk stonden er in de Aalsterse kasten en rekken nog niet zo heel veel boeken over hun jaarlijks hoogfeest. Dat ondertussen uitgroeide tot UNESCO-erfgoed. Voorlopig. Want het is blijkbaar moeilijk uit te leggen aan een leek wat Aalst carnaval nu eigenlijk is. En de politiek correcte lange tenen van tegenwoordig voelen de druk van de zotskap maar al te goed.

Jos Ghysens, Karel Baert en medewerkers Frans Wauters en Fons Singelijn stelden een rijk geïllustreerd werk samen. Rijk gïllustreerd met 78 pagina’s foto’s, waarvan sommige in kleur, buiten de tekst die nog eens 209 pagina’s beslaat.

Met zijn originele stofwikkel in goede staat haalt deze uitgave tegenwoordig prijzen van 125 à 150 Euro. En dan ben je nog goed gesteld. Want het is zeer gezocht en mag eigenlijk in geen enkele verzameling over Aalst carnaval ontbreken.

Het blijkt tevens niet allen verzamelwaardig, maar zeker ook vlot leesbaar. Een aangenaam boek is het, deze uitgave van ondertussen zo’n 45 jaar geleden. Het verhaal van de stoet van 1923 tot 1975 komt er ruimschoots in aan bod. Ook ontstaan en verdere evolutie van carnaval krijgt aandacht.

Ons advies is: als je dit werk zoekt en je kan het je aanschaffen, twijfel dan niet. De exemplaren zijn schaars en het is de investering waard, op alle gebied. Het boek was destijds meteen uitverkocht en een herdruk werd door de auteurs geweigerd. Ook in 1981 kwam deze vraag naar boven en was het antwoord ‘njet’. Wat het zeer schaars maakt dus.

Jos Ghysens, Karel Baert, Frans Wauters, Fons Singelijn, Tielt, 1975, Uitgeverij Veys, 209+78 p.

Delen:

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *