Beelden in de straat, zij vertellen een verhaal. Kleine monumenten in Oost-Vlaanderen

Kleine monumenten in Oost-Vlaanderen.

We stappen of rijden er achteloos voorbij. De kleine monumenten. Ze staan er al lang voordat de ronde punten in zwang kwamen. Die kunnen blijkbaar ook niet bestaan zonder kunstwerk. Sommige daarvan juweeltjes, andere gedrochten. Alhoewel over smaak en kleur niet te twisten valt.

Dit boek geeft een overzicht van deze kleine monumenten in de provincie Oost-Vlaanderen. Het kwam tot stand in samenwerking met de heemkringen. In het tijdschrift van het Verbond van die kringen passeerden al kunstwerken, zodat besloten werd één en ander meer systematisch aan te pakken. De overgang naar Heemkunde Vlaanderen met bijzondere projectsubsidie zette dat in een stroomversnelling.

Zo’n 364 monumenten werden geïnventariseerd. Zij kwamen per twee op een bladzijde terecht, voorzien van foto en uitleg. Alles gerangschikt per fusiegemeente. Het geheel is mooi uitgegeven, met kleurenfoto’s.

Sommige monumenten kregen meerdere foto’s. Die extra afbeeldingen kwamen terecht in een compositie die ergens anders in het boek staat dan waar het beeld werd besproken. Nergens is een kruisverwijzing te vinden in de tekst. Dat is spijtig, want zo weet je niet of er nog een andere foto beschikbaar is. Op de foto zelf is wel het nummer van de bespreking aangebracht.

Een bibliografie ontbreekt volledig. Nergens verwijzingen naar meer literatuur. Dat is een grotere fout. Vooral wat betreft de kunstenaars had dit boek een meerwaarde kunnen bieden. Immers, veel van deze beelden in de straat zijn werken van minder bekende kunstenaars. Het is een gemiste kans om de lezer dan niet verdere handvaten aan te reiken. Een register van achteraan het boek brengt wel alfabetisch alle ontwerpers en kunstenaars samen. Het is een bloemlezing van het artistieke Oost-Vlaanderen van vooral de tweede helft van de 20ste eeuw.

Verdere registers zijn op deelgemeente, op persoon aan wie een monument is opgedragen en op trefwoord. Dat eerste, op deelgemeente, is vrij nutteloos aangezien het boek zelf alfabetisch rangschikt op fusiegemeente. Wie op specifiek zoek gaat naar een monument in Sleidinge zal wel weten te moeten kijken onder Evergem.

Laat deze kleine aanmerkingen niks afdoen aan de waarde van dit werk. Het blijft een leuk boek om in te grasduinen. En rond te kijken naar deze ‘beelden in de straat’. Zouden ze er nu, 15 jaar later, nog even goed bijstaan?

Lut Bavay en Annelies Van den Bruele, Beelden in de straat, zij vertellen een verhaal. Kleine monumenten in Oost-Vlaanderen, Heemkunde Vlaanderen VZW, 2004, 256 p., 21,5×30 cm, ISBN 9077674012.

Delen:

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *