Een stad in opbouw. Gent voor 1540

Wonen. Hoe? Met de drie vragen. Waar? Waarin? Waarom? Dat is eigenlijk de leidraad van het boek. Het was de Kamer van de Bouwnijverheid te Gent die als promotor optrad voor deze studie. Een speurtocht doorheen het verleden, tijdperk per tijdperk, naar onze bouwcultuur, zoals het voorwoord laat lezen. Die bouwcultuur omvat zowel de opdrachtgevers, de bouwmeesters, de ambachtslui als de technieken en materialen.

Maar meer dan dat: de hele ontwikkeling van de stad in zijn sociologische en economische verbanden wordt eigenlijk stap voor stap uit de doeken gedaan. Met verbazing lezen we blad na blad alle mogelijke verbanden, invalshoeken en wetenswaardigheden over het ontstaan van Gent en de evolutie van het bouwen en de bouwkunst.

Het geheel is opgesplitst in vijf delen. De eerste drie zijn eerder toegespitst op Oost-Vlaanderen. Het gaat dan om 1. De prehistorie 2. De Gallo-Romeinse periode en 3. De vroege middeleeuwen. Met hoofdstuk 4. De hoge middeleeuwen zetten we vaste voet in Gent waar de bouwbedrijvigheid gevoelig toenam. Deze delen omvatten telkens een 30-tal bladzijden.

De hoofdbrok, zeker met betrekking tot Gent, is deel 5. De late middeleeuwen. Daarin komen aan bod: de algemene geschiedenis van Gent (sociaal en politiek), het architecturaal patrimonium, het bouwbedrijf en drie grote open werven (het Groot Vleeshuis, het Hof ten Walle en het stadhuis). Alles omspant een 170 bladzijden.

Het werk is heel mooi geïllustreerd, waarbij de afbeelding een meerwaarde bieden bij de tekst. Ze krijgen verklarende commentaar mee. De selectieve bibliografie biedt de weg naar meer literatuur.

Dit boek is zeker een aanrader! Het duikt soms op in het tweedehandscircuit

Beatrix Baillieul, Anne Duhameeuw, Een stad in opbouw. Gent voor 1540, Tielt, Lannoo, 1989, 336 p., ISBN 9789020917246.

Delen:

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *