Het Meetjesland

Met Het Meetjesland stelde auteur Marc Van Hulle een mooie gids voor de streek samen. Goed onderbouwd komen alle gemeenten met hun wetenswaardigheden en bijzondere plekjes aan bod.

De naam Meetjesland is nog niet zo oud. We leren uit de inleiding dat voor 1859 de naam in publicaties zelden voor kwam. Het is pas vanaf de uitgave van de Almanak voor ’t Meetjesland (1859-1885), dat de naam echt in zwang kwam. De betekenis ervan is echter een ander paar mouwen.

Worden besproken: Aalter, Assenede, Eeklo, Evergem, Kaprijke, Knesselare, Maldegem, Nevele, Sint-Laureins en Waarschoot. In elke gemeente neemt de schrijver één of een aantal focuspunten om het verhaal aan op te hangen. Zo heeft hij het bij Maldegem over de bevrijding door de Canadezen en het stoomcentrum met de museumlijn. Geen traditionele gids met telkens dezelfde opsomming dus.

Zowel voor bezoeker, fietser als kenner is zo’n boek een mooie toevoeging aan de tocht of bibliotheek. De mooie foto’s nodigen uit, maar overheersen niet. Een (beperkte) literatuuropgave toont aan dat er genoeg voorbereiding in dit werk zit, en het niet gewoon herkauwen van oude gidsen is.

Marc Van Hulle, Het Meetjesland, Leuven, Davidsfonds, 2008, 140 p., ill. ISBN  9789058265463.

Delen:

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *