Marka Mariakerke Gent jaarboek 2019

De Koninklijke Heemkundige Kring Marka levert werk in Mariakerke bij Gent. Deze vereniging levert sinds 2001 jaarboeken in dit formaat. Zij publiceren echter al veel langer, sinds 1964.

Het jaarboek 2019 telt 202 pagina’s. Diverse artikels belichten een ruim spectrum aan Mariakerkse onderwerpen. Daarvoor tekenen vijf auteurs. Spijtig genoeg is de eerste bijdrage een afscheid van André De Maeght, die overleed. Deze oud-reporter van Het Volk zorgde elk jaar voor teksten. Hij kon daarbij putten uit zijn uitgebreid krantenarchief. Een tweede artikel (35 p) komt nog uit zijn nalatenschap: een terugblik op gebeurtenissen uit het jaar 1975. Dit sluit wat aan op “Het gebeurde 50 jaar geleden”, verder in het boek.

Een heel interessant onderwerp behandelt “la maison blanche”, samengesteld door Marc Manesse. In 50 pagina’s schetst hij de geschiedenis van dit lusthof en wie er thuis waren. In de Gentse randgemeenten verrezen zomerresidenties van begoede families. Ook de plaatselijke notabelen maten zich dikwijls een luxueuzere woonst aan. Een ruim omkleed artikel, over het kasteel en de familie Story.

Engelse en Ierse banden met Mariakerke komen aan bod in een bijdrage over Marcella Lynch, van Ierland naar Mariakerke door Kristel De Wulf.  Een andere uitgebreid onderwerp (20 p.) is sport met aandacht voor Gustaaf De Smet, Mariakerkse olympische renner.  

Sporen van overledenen in 1918 in graftekens en uit krantenberichten, de plaatsing van drie “stolpersteine” of struikelstenen te Mariakerke en een stukje over oude voorwerpen vervolledigen dit jaarboek.

Een ruim aanbod, met onderbouwde artikels, wat blijkt uit de eindnoten. Voldoende zinvolle illustraties om het geheel te verluchten. Enige opmerking: meestal wordt een vet lettertype gehanteerd. Dat kon misschien anders, of alleszins uniform doorheen het hele boek.

Marka, jaarboek 2019, 202 p.

Delen:

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *