Muziekinstrumentenbouw te Geraardsbergen van de 15de eeuw tot heden

Verschillende orgelbouwers woonden in Geraardsbergen. Van daaruit brachten ze hun kunst -want zo mogen we het wel noemen- over het hele land. Natuurlijk met zwaartepunt in de ruime streek rond de stad. Rond 1900 vertegenwoordigde Geraardsbergen één tiende van de landelijke productie.

De namen van Charles Anneessens en Louis François Hooghuys klinken wel het luidst. Maar in dit boek worden 36 instrumentenbouwers samengebracht. Niet alleen het kerkorgel, maar ook piano, harmoniums, mechanische en automatische orgels. En houten blaasinstrumenten. Er werden ook sporen aangetroffen van een klokkengieterij.

Voor elke bouwer krijgen we omkadering, bekende werken, chronologische werklijst, voetnotenapparaat en uitgebreide bibliografie. Wat betreft de illustraties: het is verbluffend hoeveel moeite er werd gedaan om passend materiaal te vinden. Kwaliteit boven kwantiteit, met nietszeggend algemeen materiaal. Bewonderenswaardig werk.

Stéphane Goidfroid, Muziekinstrumentenbouw te Geraardsbergen van de 15de eeuw tot heden, Geraardsbergen, 1986,  224 p., D/1986/3918/1.

Delen:

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *