Hulde aan de Pauselijke Zoeaven van het Land van Beveren en aan Edward De Roeck van Melsele de held van Monte-Libretti

Een heel bijzonder boekje, deze hulde aan de pauselijke Zoeaven (in de titel nog op zijn Frans met ou). Het werd uitgegeven naar aanleiding van de honderdste verjaardag van de Slag van Monte Libretti. Zoeaven waren (voor België) vrijwilligers die gingen strijden in het leger van de Pauselijke Staten. We zitten dan volop in het proces van de Italiaanse eenmaking en deze Staten verhinderden dit nationaal streven.

Het werkje gaat in op de achtergronden (was het een verloren zaak?) en geeft een kort historisch overzicht. Dan krijgen we een overzicht met 23 zoeaven uit het Land van Beveren.

Speciale aandacht krijgt Ward De Roeck van Melsele, de held van Monte Libretti. Daar namen op 13 oktober 1867 slechts 87 Zoeaven het op tegen een overmacht van 1200 man. Bijzonder: in deze brochure krijgen we maar liefst twee pagina’s bibliografie over dit feit.

Tenslotte nog een woord over de Zoeaven in het werk van Guido Gezelle.

Dit is een zeer zeldzaam geworden werkje.

Karel De Cock, Hulde aan de Pauselijke Zoeaven van het Land van Beveren en aan Edward De Roeck van Melsele de held van Monte-Libretti, Beveren, 1967, 36 p.

Delen:

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *