Tweehonderd jaar gendarmen in Maldegem 1796-1996

Over politie en rijkswacht is er al wat geschreven. Meestal werken op nationaal niveau die vlug uitverkocht waren. Er zijn immers genoeg geïnteresseerden en verzamelaars die wat meer willen vernemen.

Paul De Coninck bekeek de situatie op het niveau van de gemeente Maldegem. Een inleiding en een klein woord over de politiemacht in het Ancien Regime zet in. Dan volgt de eigenlijke geschiedenis in een aantal hoofdstukken: de Franse periode, de Hollandse periode, de Belgische periode tot 1914, de Eerste Wereldoorlog, het Interbellum, de Tweede Wereldoorlog en de moderne tijd. Tenslotte de demilitarisering van de rijkswacht in 1990/1991. De schrijver gaat de moeilijke periode van de oorlog met collaboratie niet uit de weg.

Elk deel is geïllustreerd met foto of archiefdocument. Het gaat in op de structuur en de belangrijkste gebeurtenissen voor die periode (schietpartij, sociale onrust,…) waar de ‘gendarmen’ mee werden geconfronteerd in Maldegem. Op het einde van het boek krijgen we de namenlijsten van de brigadecommandanten, van de keuronderofficieren en de onderofficieren.

Bij de gebruikte foto’s werden zoveel mogelijk namen toegevoegd. Er is een voetnotenapparaat. De gebruikte bronnen werden echter niet verzameld in een bibliografie.

Paul De Coninck, Tweehonderd jaar gendarmen in Maldegem 1796-1996, Maldegem, Heemkundige Kring Het Ambacht, 1996, 88 p., D/1996/1732/1.

Delen:

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *