Voetbal in geel & blauw Zottegem

Koninklijke Sportvereniging Sottegem 1922-1997

Een historiek van 75 jaar vorm gegeven in een boekwerk van 306 pagina’s. Het blijft een uitdaging om een sportgeschiedenis aan het papier toe te vertrouwen. We hadden het eerder al over kaatsen. Nu voetbal. En telkens ligt het probleem bij het beschikbare materiaal.

Na de nodige voorwoorden beginnen we op pagina 10 te lezen. Op bladzijde 33 begint reeds de naoorlogse periode. Dat betekent dat één derde van het bestaan van de club minder dan 10% van de ruimte invult.

In een tweede fase komen markante voetbalfeiten aan bod. Wij hadden ze eerder in het historisch overzicht gewerkt, maar kom, het blijft een keuze. Een zestiental spelers krijgt in een derde deel een eigen bespreking. Tenslotte is er plaats voor stimulerende krachten.

Spijtig genoeg is er bij de opbouw van het boek geen nummering of indeling gehanteerd. Het blijft bij een -weliswaar correcte- opsomming van weetjes en feitjes. Ze zijn heel goed gebracht, daarvoor pluim aan de schrijver, maar het gebrek aan een kapstok-structuur doet toch wat afbreuk aan het werk. Een indeling in een paar hoofstukken met rake titels was zeker een meerwaarde geweest.

Prachtig aan dit boek is dat bij gebruik van fotomateriaal er telkens voor gezorgd is dat de namen van de mensen op de foto vermeld worden. Dat levert véél informatie die met de gang van de jaren anders zou verdwijnen. Een index op deze namenlijsten zou de genealoog nog verassingen kunnen bezorgen. Maar er ligt zoveel te wachten op ontsluiting…

Bronnen en bibliografie ontbreken volledig. Dat zou eigenlijk toch niet mogen. Want de teksten zijn wel degelijk onderbouwd en de schrijver wéét waarover hij bezig is.

Toch mogen voorgaande beschouwingen geen afbreuk doen aan de waarde van het werk. Het blijft een huzarenstukje om de historiek van een sportclub op leesbare en gefundeerde wijze te brengen. Dat voorzien met gedocumenteerd beeldmateriaal blijft toch een prestatie.

Dat bewijst ook het feit dat het boek nu moeilijk te vinden is. Wie het heeft, neemt er niet graag afscheid van. Op de tweedehandsmarkt kan het wel een zeldzame keer opduiken. Dat zegt genoeg over het bereikte doel van de schrijver: de clubhistoriek naar buiten brengen.

Hervé La Barthe, Voetbal in geel & blauw. Koninklijke Sportvereniging Sottegem 1922-1997, 1997, 306 p., 30,5×22 cm., ISBN 9090111468.

Delen:

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *