Beschermde gebieden in Vlaanderen

Uit de pionierstijd van natuurbehoud. Langzaamaan komen in Vlaanderen natuurreservaten tot stand. Dit boekje geeft er een overzicht van.

We schrijven 1988. Misschien herinneren sommigen zich het verschil tussen België en Nederland, waar ‘Natuurmonumenten’ met spotjes op TV steun zocht voor zijn projecten. In Vlaanderen bleef alles bescheiden. Maar het is toen dat de bouwstenen zijn gelegd. De wet op het natuurbehoud dateerde immers slechts van 12 juli 1973.

Met 108 pagina’s kon toen alles gezegd worden. Soms gaat het over kleine vlekjes, zoals ‘Ven onder de Berg’ in Maasmechelen of ‘Het Zwart Water’ in Kasterlee.

Het werkje laat zien dat natuurbehoud en -bewustzijn in de laatste 30 jaar een serieuze evolutie heeft doorgemaakt. Het beschrijven van deze veranderingen op lokaal vlak is zo goed als onontgonnen terrein. We denken dan aan milieubewegingen, plaatselijke initiatieven tot bescherming en behoud, protestacties, bewustmaking, gemeentelijke richtlijnen,…

Voor heemkundigen kan het allereerst interessant zijn iets terug te vinden over eigen gemeente. In sommige gevallen krijgt de lezer het ontstaan van het reservaat uitgelegd. De contactgegevens behoren inmiddels ook al tot het verleden. Anderzijds wijzen beschermde gebieden in de richting van hoe het landschap er in vroegere eeuwen heeft uitgezien. Dat is voor de heemkundige stof tot nadenken, dat in bescheiden vorm wordt aangereikt in dit boekje.

Beschermde gebieden in Vlaanderen, AROL, 1988, 108 p., 24×17 cm.

Delen:

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *