De jaren '80 in België

Als je de jaren ’80 hebt meegemaakt (of overleefd, naargelang je interpretatie), dan zal dit boek menig ‘ooh’ en ‘aah ja’ ontlokken. Want we spreken hier niet over een politieke geschiedenis, over een jaaroverzicht of over een résumé van het decennium. Neen, het gaat hier over ‘het leven van alledag’. De jaren ’80 zoals wij die beleefden thuis en zoals je ze wou laten zien aan je kinderen. Voor hen is dit een echte openbaring.

Pagina na pagina blijven ze komen. Donkey Kong. Alfred Judocus Kwak. Coco Chanel. Gazelle. Artiscoop. Mexico ’86. Pac-Man. Elke pagina brengt nieuwe (her)ontdekkingen. De summiere tekst die de foto’s gezelschap houdt, is voldoende om één en ander terug in herinnering te brengen. De ervaringsdeskundige kan er dan een verdere uitleg bij plaatsen.

Deze aandacht voor ‘het leven van alledag’ is de verdienste van het Huis van Alijn. Hun collectie, hun beleid, hun inzet: we kunnen het zeker smaken. Want inderdaad, geschiedenis is niet alleen de tijd van vroeger, maar wel: hoe die tijd beleefd werd. En dit werk is zeker een goede evocatie en samenvatting van hoe de jaren ’80 in België door Jan Modaal en zijn gezin werden doorgemaakt.

Misschien kan het aanzetten om ook eens ter plaatse de handen uit de mouwen te steken. Vele fotoboeken liggen stof te vergaren, met daarin genoeg materiaal om de jaren 1960-1990 in beeld te brengen. De lijst thema’s is eindeloos: kermis en jaarmarkten, levensrituelen, schoolleven, toneel, sport,….

Een fraai en verzorgd boek over het alledaags leven in de jaren ’80. We hebben en zullen er nog van genieten.

De jaren ’80 in België, Lannoo, 2009, 144 p., ISBN 9789020977974.

Delen:

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *