Gemeentewapens in België. Vlaanderen en Brussel

Dit werk in twee delen is zo’n aanwinst op de boekenplank om in te grasduinen op een regenachtige namiddag. Mooi uitgegeven, op goed papier en met mooie kleurendruk nodigt het uit tot kijken en ontdekken.

Een beknopte inleiding over gemeentelijke heraldiek in Vlaanderen na het Ancien Régime geeft de nodige kennis mee over het onderwerp.

Dan worden per fusiegemeente het wapen en de vlag getoond met van elk een heraldische beschrijving. Elk element van het wapen wordt dan verklaard met verwijzing naar de historische context, de beweegredenen en de besluiten.

De deelgemeenten volgen onder de fusiegemeente. Van deze plaatsen wordt een kleurenafbeelding gegeven en een heraldische beschrijving uit de tijd dat het wapen werd goedgekeurd.

Het is schrijnend dat in een vlaag van “modernisering” sommige gemeentebesturen deze weloverwogen wapens overboord hebben gegooid en vervangen door platte symbolen waarvan alleen reclamebureaus de betekenis begrijpen. Eeuwen traditie moeten zo de duimen leggen voor minder tijdloze en gedragen tekeningetjes.

Lieve Viaene-Awouters & Ernest Warlop, Gemeentewapens in België: Vlaanderen en Brussel, Brussel, Dexia bank, 2002 – 2 delen (A-L 644 p. en M-Z 533 p.), 17 x 25 cm.

Delen:

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *