In de tijd van Meneer Pastoor

Toen de kerken nog vol zaten… Nostalgie ademt uit de titel. Nostalgie zit ook vervat tussen de voor- en achterflap.

Dat de auteur in gesprek gaat met priesters die hun loopbaan hebben beëindigd, zal wel de grootste voedingsbodem zijn van deze nostalgie. Aan de avond van hun leven blikken ze terug op de grote veranderingen in kerk en samenleving in de tweede helft van de 20ste eeuw.

Dit is geen betoog of handleiding voor de geschiedenis van kerk en geloof in Vlaanderen van pakweg 1945 tot 1985. Het is een verzameling van individuele getuigenissen. Maar de selectie van besproken en geïnterviewde personen laat toe een beeld te krijgen van alle aspecten van pastoraal handelen in die periode.

Het geheel is luchtig opgevat; met vele anekdotes die een frons of een glimlach losweken. Meestal zijn de teksten zo opgevat dat de persoon over wie het gaat het verhaal aan de lezer vertelt.

Een aantal illustraties laten toe een beeld te vormen van de tijd van toen. Verwijzingen of bibliografie zijn er niet. De waarde van het boek zit in de sfeer van ‘het Rijke Roomse Leven’ die uit de pagina’s opstijgt.

Een aantal zaken worden heel eenvoudig uitgelegd. Voor wie de glorietijd van de kerk in Vlaanderen niet heeft meegemaakt, zal er zeker wat te ontdekken zijn in dit luchtig opgevat boek. Van stoeltjesgeld, over Paaspenningen tot het H. Oliesel en de pastoor in soutane.

Vergelijkbaar met een uitgave over de burgervaders 1964-2021.

Julien van Remoortere, In de tijd van Meneer Pastoor. Toen de kerken nog vol zaten, 2009, 222 p., ISBN 9789056179083

Delen:

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *