
De Katholieke Volksbond Oostende ontstond in 1896 en kwam tegemoet aan de vraag om bijstand en solidariteit. Binnen de verschillende sectoren verenigden de arbeiders zich. De Metaalwerkersbond, de Houtbewerkersbond, de Bond van de Zeilmakers, … De mannenmutualiteit van 1896 kreeg in 1910 gezelschap van de tegenhanger “Vrouwenkrans”, met alleen vrouwen in het bestuur. Al deze organisaties kregen in 1910 een Algemeen Secretariaat.
Daarnaast zagen heel wat socio-culturele verenigingen het licht: turnen, toneel, biljart, Kajotters, …
Bij die Volksbond hoorden ook lokalen, een prachtig complex verrees in Oostende, dat in de jaren ’70 plaats moest maken voor een zielloze betonnen doos. Bij die lokalen hoorde ook een café. De uitbaters komen in dit boek aan bod.
Het werk geeft een overzicht van de verschillende katholieke initiatieven – van medische zorg tot feestelijkheden- die verbonden waren met de Volksbond en plaats het geheel in de politiek-sociale achtergrond van de tijd.
Heel veel foto’s tonen aan dat het een verhaal was van mensen. De lay-out is verzorgd en de beelden zijn duidelijk.
“Over de Christelijke Arbeidersbeweging in de 19de eeuw te Oostende, vindt men weinig literatuur”. Dat is de allereerste zin van dit boek. Eigenlijk kunnen we stellen dat heel deze beweging (samen met andere politieke tegenhangers) op plaatselijk vlak nog héél wat stof biedt tot onderzoek.
Deze uitgave ter gelegenheid van de viering van het eeuwfeest op 11 mei 1996 is er zeker een goede aanzet toe.
Luc Piot, Lionel Dewulf, Dirk Wanzeele, 100 jaar Volksbond Oostende 1896-1996. Terugblik op een eeuw solidaire inzet voor de medemens in een compilatie van teksten en foto’s, Oostende, 1996, 104 p., D/1996/7687/1.