
Een uitgebreide en verzorgde uitgave van Lannoo vangt de karakteristieken van de Westhoek. De eerste bladzijden gaan dieper in op wat de Westhoek eigenlijk is, de omschrijving en historiek in vogelvlucht.
Daarna volgen zeven thema’s. Een eerste behandelt de historische geografie van de landschappen in de Westhoek (35 p.). Een tweede bekijkt de historische bewoning van de oudheid tot ongeveer 1918 (25 p.).
De strategische positie en de oorlogen die de streek teisterden, vormen een derde deel (20p.). De Eerste Wereldoorlog krijgt een apart deel, om welbekende redenen (25 p.).
De natuur van de streek komt apart aan bod, historisch gezien en ook in toekomstperspectief van natuurbehoud (25 p.).
De wisselwerking tussen bouwen, wonen, werken en erfgoed komt in deel zes ter sprake. Daarbij ook asten, leurders, borstelmakers, woonwagens (25 p.).
Een laatste vraagstuk is de ontwikkeling in de 21ste eeuw. Hoe gaat de streek zijn karakter behouden, zijn erfgoed bewaren maar toch de ontwikkeling in nieuwe tijden voeden (30 p.).
Een beknopte bibliografie geeft toch heel wat literatuur. De kaart op de allerlaatste bladzijde is zeker handig.
Het geheel is rijk geïllustreerd, het aantal historische foto’s blijft echter beperkt. Fotograaf Jean Godecharle zorgde voor foto’s anno de laatste eeuwwisseling. Geen nietszeggende “kunstfotografie” van en blij kind achter een coupe crème-glâce maar beelden die landschap en streek tot leven brengen. Daarmee zet hij een finaal punt achter de titel.
N. De Roo, P. Chielens, e.a., De verbeelding van de Westhoek, Lannoo, Tielt, 2000, 224 p., ISBN 9020937774.