Herald of Free Enterprise. Kroniek van de Noordzeekust – Deel 1

Kroniek van de Noordzeekust, eerste deel. Een tweede, derde of vierde deel is niet verschenen, zover bekend.

De titel roept genoeg beelden op van de zesde maart 1987. De auteur focust in dit werk enkel en alleen op deze scheepsramp. En hij doet dat grondig.

In negen hoofdstukken pakt hij deze bespreking aan: de feiten (15 p.), de reddingsoperatie (58 p.), de opvang aan wal (20 p.). Hij brengt de oorzaken en aantal slachtoffers in kaart (7 p.) en heeft het over de milieu-impact en gevaarlijke stoffen (9 p.). Aan de berging besteedt hij veel aandacht (35 p.).

Een tweede luik omvat de gevolgen op menselijk en juridisch vlak: de onderzoeksraad (19 p.), herdenkingen en veranderde wetgeving (17 p.) en tenslotte de gevoerde processen (17 p.).

Een lijst van gehuldigden en een lijst van slachtoffers sluiten dit werk.

De gebruikte bronnen verschijnen  in een summiere opsomming van “diverse individuele verslagen” en “periodieken”. Dat mocht iets duidelijker. In de voetnoten -die eigenlijk eindnoten zijn- wordt alleen verdere uitleg gegeven en niet verwezen naar de bronnen.

Het boek telt enkele illustraties, maar focust vooral op tekst.

Erik F. Baeyens, Herald of Free Enterprise. Kroniek van de Noordzeekust – Deel 1, Van Geyt Productions, 1992, 232 p., ISBN 9053270310.

Delen:

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *