Het Hof van Watervliet in de Oude Burg te Brugge

Verschillende schrijvers werkten aan dit boek over een patriciërshuis te Brugge, aan de Oude Burg. De Christelijke Mutualiteiten kochten dit pand in 1975 om er tijdelijk hun diensten onder te brengen terwijl ze zelf een nieuw gebouw optrokken in de plaats van hun oude kantoren op nummer 19 van de Oude Burg. In 1978 waren die af en kwam het Hof van Watervliet leeg te staan. De Cm beslisten om het geheel te restaureren en te herbestemmen als ontmoetingscentrum. Deze werken liepen van 1981 tot 1983.

Een eerste stuk gaat over het Hof van Watervliet en zhet Hof van Sint-Joris : wie heeft het gebouwd, wie heeft het in bezit gehad?

De bouwgeschiedenis, kunsthistorische analyse en restauratiebenadering nemen 35 pagina’s in. Een uitgebreid deel dat heel grondig het gebouw bespreekt.

De restauratie krijgt een apart stuk toegemeten. Hier wordt ook aandacht besteed aan oude bouwtechnieken en nieuwe elementen in bouwrestauratie.

Speciaal aan bod komen de balksleutels van het hof van Watervliet. In de zomer van 1982 werden onverwacht 11 gepolychromeerde balksleutels onder de pleisterlaag gevonden. Dat zijn ondersteuningsconstructies (ook ‘slof’ geheten) onder muurbalken. Het is een bewijs van de welstand van de oorspronkelijke bewoners dat zij zoveel aandacht konden besteden aan de binneninrichting.

Een laatste uitgebreid deel gaat over de archeologische ontleding van een post-middeleeuwse beerput op de binnenkoer.

Alles is ruim geïllustreerd en voorzien van uitgebreide bibliografie.

Diverse auteurs, Het Hof van Watervliet in de Oude Burg te Brugge, Uitgeverij Marc Vandewiele PVBA, Brugge, 1983, 112 p., D/1983-2995-10.

Delen:

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *